BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Jan 20, 2011

tu namanya MENCURI!

tadi aku terbaca dekat kosmo
pasal orang ramai berebut-rebut kutip syiling yang bertaburan akibat kemalangan
aku tak paham la
macam mana orang kita boleh berebut-rebut kutip duit yang jatuh tu tanpa segan silu?
dah sah2 la duit tu bukan hak mereka
harus la mereka kutip tanpa menghiraukan keselamatan diri
sanggup pertaruh nyawa dan bahayakan nyawa sendiri untuk kutip duit di atas jalan raya yang sibuk dengan kenderaan lalu lalang

tak ingat ke
masa kita kecik2 dulu
cikgu selalu je pesan
kalau jumpa barang atau duit kat tengah jalan
jangan ambil
sebab tu bukan hak kita
mengambil barang yang bukan hak milik kita adalah mencuri!

kenapa kalau pencuri atau peragut bila kantoi dengan orang ramai akan dibelasah kadang2 sampai mati
tapi kenapa orang tak ambil tindakan pun pada "pengambil" duit syiling tu?
padahal diorang tu sama je
PENCURI jugak

malas la nak explain panjang2
konklusinya kat sini,,
orang kita semakin berani
dan TAK MALU..
megah sangat mencuri atas jalan
opppsss,,mengambil rezeki yang terbentang depan mata bak kata mereka

9 comments:

yanee :D said...

maluu, dah lah owner duit ada kat situ

Ask said...

Sedih..
Semakin hilang rasa malu..

Btw, aku singgah sini n follow kamu..
Jom tgk anak mak..

http://renunganask.blogspot.com

maRShA said...

betul tu~!! bngge lax tu tunjuk brp bnyak dorunk dpat... law dorunk kutip pastu nk bgi kt org yg xcdent tu blik xpe gax.. mkin truk la moral org melayu skrg... ntah pe nk jd :(

iniialahaku said...

Ye ke rezki dpan mata g2??ni kira pncurian yg dpat lputan lgsung tnpa segan silu...

mian said...

banyak tu.tapi orang kite bukan nak tolong.sebuk kejar duet dulu.hampeh.huhu~

jau said...

hahaha..nk wt cmne..dyorg xrasa itu mencuri kot

jau said...

sabar semua
chill3..
kita jgn la wt cmtu

Anonymous said...

jau... diaorg blajo law of tort kot..
kalau sesapa jumpa brg, dia jadi empunya..
diaorg mmg PANDAI aplikasi undg2 laa..

~ilham~

jau said...

ilham:tu kalo brg tu xde owner
masalahnya ada je owner dia,,accident..