hari ini kan hari guru
aku nak ajar korang resipi kueh ketayap
boleh aku jadi cikgu kejap
and boleh la kalo korang nak wish slmt hr ckg pada aku...*nak jugak kan..dan2 jd ckg(bantai je ah jadi cikgu masakan skalipun)
hari ini kita blaja buat kuih ketayap
mula2..

langkah kedua,,
masak kelapa tersebut sampai jadi macam gambar kat bawah

tuk masak kelapa ni
1)masukkan air dalam periuk n biarkan sampai mendidih
2)masukkan kelapa,gula melaka,gula n sedikit garam
3)kacau..kacau dan siap!!
senang kan...
sekarang untuk buat kulit ketayap plak

2)masukkan pewarna hijau(kalau nak lebih tradisional,,korang boleh giling daun pandan sendiri..hahah)weh,,warna hijau tu memang pewarna dan bukannya warna senduk tu luntur..korang jangan nak buat lawak plak..
setelah dikacau,,akan jadi macam gambar dibawah

bila dah jadi macam gambar di atas,,boleh la korang panaskan kuali dan masakkan adunan tersebut seperti buat lempeng
then,,

1)gulung dari atas dulu bagi tertutup inti tu
2)senang citer gulung macam wt popia,,,tahu?
inilah masa untuk hasilnya...
tadaaaa!!!

senang x?
paham x?
kalo xpaham,,boleh kol waktu nak buat nnti..
korang try la..senang je
initi kelapa tu kan,,kalo xhabis,,korang blh makan dengan pulut plak
makan petang2 dengan pulut panas2,,memang meletop ah!!!
kisah untuk buat ketayap ini di inspirasikan oleh syahzada haziq..
credits to him...
terpengaruh dengan cerita kueh muih dia,,tros aku tergoda nak buat kueh ni
kepada rakan2 yang laen,,jgn jeles ada nama Syah kt cni...
pape pun,,selamat mencuba!!!
lepas cuba,,boleh panggil aku cikgu
seterusnya,,blh wish selamat hari guru kat aku..
daaa semua!!!
2 comments:
ketayap panas! ketayap panas! =))
hahah..dayah..dayah..
dah sejuk la weh..
Post a Comment