disebabkan ada orang mintak resipi ni dari aku kat FB,,
alang-alang aku dah taip kan
aku nak share la sikit kat sini
malas la nak letak gambar
sebab dah makan dah pun
hehehe
udang masak lemak kuning puan emak..hehehe
½ sudu besar beras(rendam 4-5minit lepas tu tumbuk)
3 biji bawang merah (kecik2 sudah la)
1 biji bawang putih
3 biji cili padi (kalau nak pedas bubuh la 6-7 biji)
1 keping asam keping(asam gelugor)
1 batang serai
sedikit lengkuas(taknak letak pun takpe)
1/3 sudu besar serbuk kunyit
½ sudu besar garam
1/3 santan(mak saya kata 1- beli je santan harga seringgit pastu bubuh semua..
2-takpun beli santan kotak jenama kara yg kecik and bubuh 1/3 daripadanya..kalau nk pekat,,bubuh setengah pun takpe )
4cawan air(kalau nak kuah banyak,,bubuh la air banyak tapi kalau nak kuah sikit,kurangkanlah air)
20 ekor udang(nak bubuh banyak pun takpe)
cara-cara
-tumbuk bawang putih dan bawang merah
-ketuk serai dan cili
-masukkan semua bahan dalam periuk
-masak semuanya hingga mendidih..
-siap!
mak aku kata memasak ni fleksibel
ikut suka kita la nak tambah ape nak kurangkan ape ikut selera kita
kita yang buat dia
bukan dia yang buat kita
kalau nak letak sayur pun ok
kalau rasa tak masin,,tambah la garam
nak tukar jenis cili ke nak tukar apa2 bahan pun ok..
ikut suka korang tau..jangan skema ikut sukatan tu betul2 sebab ni bukan resipi kek or biskut yang sukatannya harus tepat
No comments:
Post a Comment