BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Feb 8, 2011

tukar trend

amboii
hari-hari aku tengok satus kengkawan dekat Fb
pergi shoping sana sini
tak cukup dengan berbelanja secara realiti
online pun sapu juga
maklum la,,
zaman serba canggih ni
klik sana,klik sini
tiba-tiba barang dah sampai dekat umah

biasa laaa
awal-awal semester
semua bermewah-mewahan
termasuk la aku
dulu-dulu aku pun begitu
selagi duit dalam bank ada empat angka
seronok je ambil-ambil barang masuk troli
tak tengok dah harga

tapi sekarang aku dah insaf
hasil dari pengajaran yang diberi oleh pihak JPA
sem lepas diorang bagi duit sebelum new sem bermula
then sem ni diorang bagi akhir bulan satu
ha,,
macam cacing kepanasan la aku
belum sempat semester berakhir
aku dah mintak-mintak duit dengan ayahanda tercinta
sampai naik segan muka aku asyik mintak duit

sekarang bila dah dapat duit
rasa macam fobia plak nak berbelanja
takut sangat bila tengok jumlah wang berubah dengan drastik dalam bank
lebih2 lagi bila fikir akhir sem ni ada praktikal
mesti nak pakai banyak duit
takkan nak mintak wang ihsan dari bapa lagi sem ni

hari tu sempat la merasa perasaan macam mana orang yang berpendapatan rendah berbelanja
awal2 sem waktu belum dapat duit
kami semua berbelanja dengan sangat waspada
barang harga seposen pun kami berkira
time tu rasa seposen pun sangat tinggi nilainya
bila takde duit kan
sedih gila time tu
baru la insaf kejap

so,,aku macam berazam nak kurangkan budaya shoping sakan di awal sem la
kalau duit banyak lebih akhir sem nanti baru la shoping sakan
takmau dah merasa merana takde duit
asyik kena telan air liur je bila tengok barang yang berkenan time cuti sem

ok,,saya berazam ni..
kawan2 pulak bagaimana?

2 comments:

nabilah said...

k.bel paham!hehe

jau said...

kak bell paham ape?hahahhaa